İspanyol BBVA, Garanti’de ki tüm hisselere talip !

Türkiye’nin halka açık en büyük bankası olan Garanti BBVA’da tarihi bir geri alım yaşanıyor…

BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar euro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.

Peki bu geri alım Türkiye ekonomisi açısından olumlu bir gelişme mi yoksa olumsuz bir gelişme mi ?

YABANCI YATIRIMCILAR HALA TÜRKİYE’YE YATIRIM YAPIYOR

Son zamanlar sık sık yabancı yatırımcının ülkemizde kalmadığı ve kolay kolay geri gelmeyeceği konuşuluyordu. Fakat büyük yatırımcılar(BBVA Grup, Bank of America gibi)için kriz fırsat demektir. Bu geri alım haberinde de bunu görüyoruz.

BORSA İSTANBUL’DA BAYRAM HAVASI

Haberin ardından Borsa İstanbul’da bayram havası yaşandı. Borsa İstanbul’da ralli başladı diyebiliriz. BİST 100 endeksi %5 civarında primlenirken, uzun zamandır tabiri caizse “sürünen” bankacılık endeksi de %5 civarında artış gösterdi. Garanti, Akbank ve İş Bankası gibi bankaların hisse senetleri tavan yaptı. Bu satın alma ile Türk bankalarına olan yabancı ilgisinin artması ve bu tarz yatırımlarının arkasının gelmesi bekleniyor.

GARANTİ BANKASI HİSSELERİ DEFTER DEĞERİNE GÖRE ÇOK UCUZA SATILIYOR

BBVA, 2014 Kasım ayında Doğuş Holding’in hisselerini yaklaşık 4 dolara almıştı. 2017 Şubat’da ise kalan %9,95 pay için hisse başına yaklaşık 2.2 dolar ödedi. Şu an ise kalan paylar için yatırımcılara yaklaşık 1.2 dolar üzerinden çağrı yapıyor.

Garanti Bankası  sektör liderliğine ve kar açıklayarak büyümeye devam ederken bu kadar ucuza satılmasının en büyük sebebi Türk Lirası’nın yaşadığı dramatik değer kaybıdır. Eğer TL bu kadar değer kaybetmeseydi ve BBVA Grup Garanti Bankası’nın hisselerine talep olsaydı ödemesi gereken rakam yaklaşık 5 milyar Euro(57 milyar TL)olacaktı.

10 yıllık süreçte gelişen, istikrarlı bir şekilde kar eden Garanti Bankası %50 ila %60 arası ucuz bir şekilde yani tabiri caizse “bedavaya” satılıyor…

EKONOMİ TARAFINDAN TEPKİLER

Konu hakkında yorum çoğu uzmanın görüşü Garanti Bankası’nın çok ucuzu satılacağı yönündeydi. İşte bunlardan bazıları:

MURAT MURATOĞLU: Garanti Bankası ‘nın değeri 2013 yılında 22.5 milyar dolardı… Şimdi 5 milyar dolara geriledi! BBVA , Garanti hisselerini almak için 5 yıl önce “2.2” cent ödedi. Şimdi hisse başına “1.2” cent teklif etti. Ve bu duruma sevinildi !

ALİ HAKAN KARA: İlginç bir gelişme yaşanıyor. Yabancı yatırımcılar ülkede bir yönetsel değişikliği çok önceden fiyatlamaya başladı.. Ancak bu durum piyasa göstergelerinin ve ekonomik gidişatın daha da kötüleşmesini engelleyerek bekledikleri değişimin gerçekleşme olasılığını azaltıyor.

SERKAN ÖZCAN: Rekabetçi Kurun faziletleri bitmek bilmiyor !

-Enflasyon da rekorlar kırıldı.

-Asgari ücret Çin’in bile altına düştü.

-Eczanelerde ithal ilaç bulmak zorlandı.

-En iyi şirketlerin değeri yerlere düştü. BBVA 7 yıl önce hisse başı 4 dolar ödediği GARANTİ BANKASI’na bugün 1,22 dolar öneriyor.

Sertaç Kevran

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir