Düğün Ekonomisi ve Yerel Ekonomiye Katkısı

Evlilik için karar vermek zor ve genellikle maliyetli olmasına karşın düğünler ve düğün ekonomisi ülkemizde önemli bir sektör oluşturmuş durumdadır. Birçok sektörde olduğu gibi düğün ekonomisinde de artan teknolojinin ve sosyal medya efektinin düğün ekonomisini genişletici etkisini görmekteyiz.

Çiftlerin akılda kalıcı ortam ve organizasyonlarda evlenme arzusu, düğün maliyetlerini azaltmak için ek maliyetlere yönelmeleri, ulaşım ağının genişlemesiyle birlikte düğün sektörünün çeşitlilik kazanması düğün ekonomisini geliştiren nedenler arasında gösterilmektedir. Düğünün tasarlanmasından, hazırlık süreçlerine; düğünün planlanması ve düğün günü koordinasyonuna kadar olan vakitte atılan tüm adımlar düğün ekonomisini canlı tutacak etkiye sahiptir.

Düğün ekonomisi paydaşları açısından incelendiğinde, düğün ekonomisi organizasyon şirketlerine kar, turizmin mevsimsellikten uzaklaşıp seneye yayılan bir sürece kavuşması, yerel ve ulusal imajın görünülürlüğüne katkısı ve istihdama katkısı gibi olumlu etkilere sahiptir.

Düğün ekonomisinin paydaşlarının pencerelerinden ayrı ayrı bakılması gerektiğine inanmaktayım. Düğün salonu sahibi ve yöneticileri açısından bakıldığında düğün ekonomisinin düğün salonu kiralamasının da ötesinde ikramlar, anlaşmalı fotoğrafçı, kuaför, araç süsleme gibi detaylarla gelirin çeşitlendirildiği görülmektedir. Ödemenin bir kısmının ön ödeme olarak alınıp kalanının düğün vaktinde alınması uygulanması düğün sözleşmelerinin önemini beraberinde getirmiştir. Düğün salonu sahibi ve yöneticileri ile düğün sahibi çiftlerin arasında kurulan düğün sözleşmeleri düğün ekonomisini koruyucu bir yapıya sahiptir.

Düğün ekonomisinin bir başka paydaşı olan düğün organizatörleri danışmanlık verdikleri çiftlerle birlikte maliyet farklılaştırması yaparak düğün ekonomisini genişletici bir politikaya destek vermekteler. Konaklama işletmecilerinin katkısıyla düğün ekonomisinin de ötesinde satış ve pazarlama yönünde başarılı adımlar atılmış ve gerek ulusal gerekse küresel bağlamda ülke repütasyonuna turizm sektörü ile fayda sağlanmıştır. Bu faydayı seyahat acentelerinin katkısı desteklemiştir.

Düğün ekonomisinin paydaşları bir araya gelip koordineli bir şekilde hareket ettiklerinde düğün ekonomisi ülke ekonomisi için umut vaat etmektedir. İyi planlanan bir düğün ve verilen doğru bir karar, rasyonel bir yatırım olarak karşımıza çıkacaktır.

Maliyetin minimumda faydanın maksimumda olduğu, düğün ekonomisini hareketlendiren ve ekonomik kalkınmada tuzu bulunan düğünlerimizde en şahane tebessümlerinizle yer almanız dileklerimle,

Yazan:Ekonomist Gizem Büyükduran

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir