Nakdi Ücret Desteği

Bugün, sizlerle 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na geçici olarak eklenen madde gereğince verilecek nakdi ücret desteğine dair naçizane paylaşımda bulunmak istiyorum.

Nakdi ücret desteği, ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15.3.2020 tarihinden sonra 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesi kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve bu Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçileri kapsamaktadır.

Bir günlük 39,24 TL üzerinden sadece Damga Vergisi düşüldükten sonra hesaplanan tutar ile ödemeye hak kazanılan gün sayısı çarpımı sonucu çıkan tutar kadar Nakdi Ücret Desteği ödemesi yapılacaktır. ( Damga Vergisi: 0,30 Net Günlük Tutar: 38,94 Çalışılmayan Gün Sayısı: 30 gün Aylık Azami Tutar: 1.168,27)

Nakdi ücret desteğine başvuruları iki grupta toplamak mümkündür: İş sözleşmesi devam edip ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçiler ile 15.3.2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilip işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere ait başvurular.

İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin aylık bildirimlerin https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi internet adresinden ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar işverence yapılması gerekmekte olup Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde eksik günün sebebinin ‘’28-Pandemi Ücretsiz İzin’’ olarak seçilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilerin de başvurusuna ek olarak Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde ‘’18-Kısa Çalışma Ödeneği’’ gerekçesinin ‘’28-Pandemi Ücretsiz İzin’’ gerekçesi ile değiştirilmesi gerekmektedir.

İş sözleşmesi feshedilen işçilere ilişkin 15.03.2020 ile 16.04.2020 tarihlerinde işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlar, ayrıca bir başvuru yapmalarına gerek olmadan, İŞKUR tarafından re’sen yararlandırılacaktır. 15.03.2020 ile 16.04.2020 tarihlerinde işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine başvurmamış olan işçilerin ise “https://esube.iskur.gov.tr/” internet adresinden veya e-Devlet üzerinden işsizlik ödeneğine başvurmaları gerekmekte.

Koşulları uygun bulunan işçilere, 17.04.2020 – 17.07.2020 tarihleri arasında işsiz olarak geçen süreler ile ücretsiz izinli olunan süreler için, her ayın 8’inde Nakdi Ücret Desteği ödenmeye başlayacaktır. Nakdi Ücret Desteği alınan dönemde işçinin aynı veya farklı bir işyerinde işe başlaması ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlaması halinde ödemeler kesilecektir.

Nakdi ücret desteğinden haksız yararlanan işçinin, fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde; işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası söz konusudur. Fazla ve yersiz ödemeye sebep olan işverenlerden, ödenen Nakdi Ücret Desteği, ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle tahsil edilecektir.

Yasal dayanak 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 24 üncü Maddesi Kapsamında Yapılacak Nakdi Ücret Desteği Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar olup pandeminin olumsuz etkilerinin milli birlik ve beraberliğimizle en hafif şekilde atlatılmasını dilerim.

Gizem BÜYÜKDURAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir