Finansal Belirsizlik, Altın ve Döviz Kuru

Türkiye İstatistik Kurumu ,nisan ayı ekonomik güven endeksini açıkladı . TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 5,8 azaldı. Martta 58,2 olan endeks değeri nisanda 54,9’a düştü. Endekste 100’ün altı ekonomide kötü gidişin göstergesi kabul ediliyor. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösterir. Şu anda endeks, 100’ün değil 60’ın dahi altına inmiş durumda.Peki Ekonomi Güven Endeksi bizim için neden önemli?
Ekonomide tüketici davranışları, hem karar alıcılar hem de ekonominin gelecek tahminleri ile ilgilenenler için oldukça önemli bir yere sahiptir. Tüketici güvenindeki iyimserlik, geniş harcama yapma isteğini ve borca girme eğilimini yükseltebilmekte, kötümserlik ise, tüketicilerin harcamalarını kısmalarına ve mali durumlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabilmektedir.
Ekonomide finansal piyasalarda belirsizlik özellikle COVİD-19 etkisi ile daha da artmaktadır. Bu durum yatırımcıların davranışlarını da etkilemektedir. Ekonomide belirsizliğin yüksek olduğu durumlarda yatırım ve tasarruf edenler için altın ‘güvenilir liman’ durumundadır. Ekonomi tarihi boyunca önemini yitirmeyen ,değeri düşmeyen kıymetli maden olmasından dolayı yatırımcıların bu dönemlerde en çok tercih ettiği yatırım aracıdır.
Altına alternatif olarak döviz kuru ve hisse senedi de yatırım araçları arasındadır. Paranın değerinin enflasyondan dolayı aşınmasından hanehalkı elinde TL bulundurmaktan kaçınmaktadır. Bu durum dövize, altına ve hisse senetlerine yönelimi arttırmaktadır. Zaten yüksek olan kurlar da talebin de artması ile devamlı artış yönünde seyretmektedir.
Ancak dolar ve hisse senedinde volatilite yüksek olduğundan yine de öncelik altına kaymaktadır. Belirsizliğin yüksek olduğu, örneğin savaş, hükümet krizi, mali kriz vb. gibi durumlarda volatilite endeksi yükseliş gösterir. Şuan pandemiye bağlı olarak küresel finansal belirsizlik daha yüksek olduğundan volatilite yüksektir. Altın daha istikrarlı bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Döviz kuru ve borsa da ise konjonktürel dalgalanmalar mevcuttur.
Yazar:Seda Sayıcı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir