Enflasyon mu Faizi, Faiz mi Enflasyonu Belirler ?

Enflasyon, fiyatlar genel seviyesinin sürekli artış halinde olmasıdır. Tanımdan da görülebileceği üzere fiyatlar genel seviyesinin sürekli artış yönünde olması gerekir.Bir mal veya hizmet sepetindeki mal ve hizmetlerin fiyatının bir kez artması enflasyon değil,fiyat artışıdır.

Enflasyon ile faiz arasındaki ilişkiyi anlayabilmek için öncelikle hangi tür enflasyonla karşı karşıya olduğumuzu bilmemiz gerekir.Burada iki durumdan söz edebilmek mümkündür.

1)Talep Enflasyonun Söz Konusu Olduğu Durum

Talep enflasyonu varsa, yani talep arzdan fazla ise veya üretilen mal ve hizmet miktarından daha da fazlası talep ediliyorsa fiyatlar artacak ve bu da enflasyona yol açacaktır.Böyle bir durumda faizlerin artırılması gerekir.Faiz artınca talep düşecektir yani başka bir deyişle bireyler tüketim yerine tasarrufa yapmaya yönlenecektir.

Örneğin; Ali’nin 100 lirası var. Bunun 50 lirasını harcamış, diğer 50 lira ile de yüksek faiz varsa orada değerlendirmek istemiş.Eğer yüksek faiz olmazsa o kalan 50 lirayı da harcayacaktı. Yapılan her harcama talep enflasyonuna katkıda bulunacaktır.

İşte böyle durumlarda(talep enflasyonunun söz konusu olduğu durumlarda), talep enflasyonu kırılsın diye talep enflasyonuna yol açan harcamalar yüksek faiz ile frenlenmek istenir.

2)Maliyet Enflasyonunun Söz Konusu Olduğu Durum

Üretim girdilerinin fiyatları sürekli olarak artarsa maliyet enflasyonu yaşanmış olur. Böyle durumlarda faizi arttırdığımızda enflasyon da artacaktır.Çünkü faiz maliyet unsurudur.Faizin artması enflasyonunun daha da artmasına sebep olabilir.Dolayısıyla böyle durumlarda enflasyonu düşürmek için faizi de düşürmek gerekiyor.

Sonuç olarak, enflasyonun(hangi tür enflasyon ile karşı karşıya olduğumuzu anlamak gerekir)faizleri belirlediğini yukarıda anlatılanlardan anlamak mümkündür.

“Faiz sebep,enflasyon sonuç değildir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir