Temettü Yatırımcılığı

Ülkemizde ki yatırımcıların genel mantığı kısa vadeli planlar yaparak kısa vadeli gelirler elde etmek üzerinedir. Hal böyle olunca bir çok yatırımcı temettü yatırımcılığı kavramına yabancı. Her ne kadar ülkemiz de yaygın olmasa da temettü yatırımcılığı Avrupa ve ABD’de çok yaygındır.

BİR ŞİRKETİN MADDİ GÜCÜNÜ GÖSTEREN ŞEY TEMETTÜDÜR.

“İnek sütü için hisse senedi temettüsü için alınır” diye bir deyim vardır Wall Street’te.

Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kâr miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir.

Temettü oranları, şirketlerin yılsonu bilançolarına bağlı olarak belirlendiği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen veriler arasındadır. Bir şirketin yıllık net dönem kârı, o şirketin yatırımcılarına ödeyeceği kâr payının belirlenmesini sağlar. Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın %20’sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir. Temettü dağıtım kararı; yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır.

Temettü Nasıl Alınır ?

Temettü almak için kağıdı aylarca elinizde tutmaya gerek yoktur. Örneğin, 31.05.2021 tarihinde dağıtılacak bir temettüyü almaya hak kazanmak için 30.05.2021 tarihinde saat 18.05’te ilgili hisse senedini almanız yeterlidir.

Temettü bedeli nakit şekilde, temettü dağıtacak olan şirketin hissedarlarının yatırım hesaplarına otomatik olarak aktarılır. Bedelsiz hisse olarak dağıtılacak temettü de yatırım hesabına doğrudan aktarılmaktadır.

Doğru Hisse Senedi Nasıl Seçilir ?

Artık bizim borsamızda da bir çok şirket temettü dağıtmaya başladı. Bu şirketlerin arasında seçim yaparken bize yardımcı olan bir kavramımız var.

Temettü verimi: Bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını gösteren orandır.

Temettü verimi = Hisse Başına Ödenen Temettü / Hisse Senedi Fiyatı

ya da

Temettü verimi = Toplam Ödenen Temettü / Şirketin Piyasa Değeri

Temettü verimi banka faizinin üzerindeyse iyi bir getiri demektir ve kaçırılmayacak bir fırsattır.

Temettü Yatırımcılığı Örneği: ADEL

28.05.2015 tarihinde 100.000 TL değerinde ADEL hisse senedini alsaydınız 29.05.2015 tarihinde 1.338 TL bir getiri elde etmiş olurdunuz. Daha sonra ki sene ise 5.861 TL’lik bir getiri elde ederdik. 2017 yılında ise 3.000 TL, 2018 yılında 4.000 TL, 2019 yılında 3.540 TL ve 2020 yılında ise 5.330 TL değerinde temettü geliri sağlamış olurdunuz. Toplamda ise 23 bin TL’nin üzerinde bir getiriyi sadece kar paylarından sağlamış olurdunuz.

Eğer kar paylarını bozmayıp yatırımlarınızın üzerine eklerseniz yukarıda ki hesabımızdan çok daha iyi bir getiri elde etmiş olursunuz.

Dip Not: Eğer bir GMYO’yu bir seneden fazla elinizde tutarsanız, temettü gelirlerindeki vergilerden muaf olursunuz. (Normalde %15 stopaj vergisi uygulanır)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir