Yatırımcıların Yeni Gözdesi:Kripto Para

2020 itibariyle girdiğimiz pandemi sürecinde, başta havacılık ve turizm olmak üzere birçok dev sektör ağır darbe aldı. Bu darbeleri onarmak için devletler ve EB(Avrupa Bankası) gibi kuruluşlar çareyi yardım paketleri açıklayarak piyasaya para pompalamakta buldu.

Geçtiğimiz yıl pompalanan paralar ile piyasalar da rekor likidite seviyelerine ulaşıldı. Bunun yanında reel sektörler ve ekonomilerde de pandemi sebebiyle işler iyi gitmediği için insanlar tasarruflarını yatırım araçlarında değerlendirmeye başladı.

Bu yatırım araçlarının içerisinde en dikkat çekici olan ise kripto paralar.

Bugün itibariyle dünya kripto para borsalarının toplam işlem hacmi 475 milyar dolar seviyelerinde seyrediyor !

Türk Yatırımcılarında İlgisi Günden Güne Artıyor

Yerli yatırımcılarında kripto paralara ilgisi günden güne artıyor. Türkiye’de bugün itibariyle kripto para borsalarında günlük işlem hacmi 1 milyar doları aştı. Borsa İstanbul’un bugünkü hacminin 40 milyar TL olduğunu düşünürsek kripto para borsalarının işlem hacmi BİST’in dörtte birine dayanmış durumda.

Türkiye’de en çok yatırım yapılan 5 kripto para birimi ise şöyle:

1)Bitcoin(BTC),

2)Ethereum(ETH),

3)Ripple (XRP), 

4)Digibyte (DGB), 

5)Bitcoin Cash(BCH) 

Satoshi Nakamoto Servetine Servet Kattı

Bu süreçten en karlı çıkan isim kuşkusuz Bitcoin’in kurucusu Satoshi Nakamoto oldu. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in 12.doğum gününde(eğer hala hayattaysa)elinde ki Bitcoinler ile dünyanın en zengin 33.ismi oldu(39,15 milyar Dolar).

Sadece Bitcoin Değil

Altcoin olarak nitelendirilen diğer kripto paralarda da yatırımcı talebi günden güne astronomik bir şekilde artıyor. Bunun en büyük örneği Ethereum. Glossnode’un yayınladığı verilere göre Ethereum tutan insanların sayısı 2020 yılı içerisinde %48 artış ile 34 milyondan 51 milyona ulaştı.

Bir başka örnek ise Litecoin. Litecoin son zamanlarda ki sıçraması ile birlikte 150 Doların üzerine tırmandı. Böylece piyasa değeri 10 milyar doları geçti ve en büyük 4.kripto para oldu. Borsa İstanbul’un en değerli firması olan Ereğli Demir Çelik’in piyasa değeri ise 6.5 milyar Dolar seviyelerinde…

Sertaç Kevran

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir