Kurun seyrini etkileyecek gelişmeler

Berat Albayrak yönetiminin istifası ile Türkiye ekonomisinde yeni bir dönem başladı. Bu yeni dönemde TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın işbirliği içinde ilerleyerek piyasa beklentileriyle paralel kararları sonucunda piyasalarda güven arttı, borsada yükseliş hız kazandı ve döviz kurlarında sert düşüşler yaşandı.

Geçtiğimiz hafta 200 günlük ortalamasının(7.30 bandı)altına sarkarak bir deneme yapan Dolar/TL paritesi o seviyeden bir destek aldı.

Önümüzdeki günlerde kurun seyrini etkileyecek temel gelişmeler ise şöyle:

1 – Reel faiz

Enflasyonun üzerinde 3 puanlık marj korunduğu sürece TL varlıklara yurtdışından ilgi yüksek olacaktır. Enflasyon artış eğiliminde ve ilk çeyrek boyunca yüksek kalacaktır. Bu nedenle faizlerin aynı getiri imkanını verip vermeyeceği izlenecektir.

2-TCMB

Merkez Bankası son yıllarda rezervlerini resmen eritmiş durumdaydı. Bu sebeple döviz de yaşanan geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirip rezervlerini güçlendirmek isteyecektir.

Aynı zamanda faiz kararlarının da 2020 yılının 3 ve 4.çeyreğinde ki kadar etkili olmasa da piyasalar üzerinde ki etkinliği devam edecektir.

3-Yerli Yatırımcı

Yerli yatırımcı, kurdaki düşüsün kalıcı olduğuna henüz ikna olmadı. Bu sebeple her düşüşü bir fırsat olarak görüp alım yapıyor. Bu sebeple de yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 235 milyar dolara çıkmış durumda.

4 – Dolar Endeksi DXY’nin izlediği seyir

Dolar Endeksi, ABD dolarının euro, yen, pound, İsviçre frangı, İsveç kronu ve Kanada dolarından oluşan döviz sepetine karşı değerini gösterir.

Dolar Endeksi şimdilerde 90 seviyesinde bulunuyor. Pandemi öncesi 102 idi. Dolar Endeksindeki gerileme yurt içerisinde kurları da etkiliyor. Küresel bazda olası bir enflasyon faizleri tetikleyebilir. Bu da dolar endeksi DXY’nin yönünü yukarı çevirmesine neden olabilir.Tam tersi ABD’de yaşanacak siyasi karışıklıklar ise bu endeksin daha düşük seviyeleri görmesine neden olabilir.

5- Uluslararası Gelişmeler

Şimdiye kadar kurdaki sert ataklar hep uluslararası ilişkilerde yaşanan gerilimlerle geldi. Olası yaptırımlar, pandemi sürecinin olumsuz seyretmesi ve siyasi gerginlikler döviz kuru üzerinde olumlu etki yaratabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir